HI1 Ihminen, ympäristö ja historia, 2 op
Pakollinen opintojakso
Opintojaksolla tarkastellaan yksilön, yhteiskunnan ja luonnon välistä vuorovaikutusta eurooppalaisessa ja globaalissa mittakaavassa esihistoriasta aina nykypäivään saakka. Opintojakson keskeisenä sisältönä on ihmisen muuttuva suhde luontoon – toisaalta riippuvuus luonnosta, toisaalta pyrkimys luonnon hallintaan ja hyödyntämiseen.
HI2 Kansainväliset suhteet, 2 op
Pakollinen opintojakso
Opintojakso tarkastelee kansainvälisen politiikan keskeisiä tapahtumia, taustoja ja muutoksia 1800-luvulta nykypäivään. Opintojakso keskittyy kansainvälisen politiikan ilmiöiden ymmärtämiseen. Keskeisiä aihepiirejä opintojaksolla ovat mm. erilaisten historiallisten aineistojen krittinen tulkinta, ideologioiden ja vallan suhde historian tulkintaan sekä yksilön ja yhteiskunnan suhde erilaisissa valtioissa.
HI3 Itsenäisen Suomen historia, 2 op
Pakollinen opintojakso
Opintojaksolla tutustutaan Suomen historiaan autonomian ajan loppupuolelta nykyaikaan. Keskeisiä tarkastelun kohteita ovat Suomen valtiollisen ja kansainvälisen aseman kehittyminen, muutoksiin liittyvät kriisit, siirtyminen sääty-yhteiskunnasta kansalaisyhteiskuntaan sekä poliittiset, taloudelliset ja kulttuuriset murrokset. Opintojakson aikana opiskelija tutustuu myös omiin juuriinsa ja oppii ymmärtämään Suomen historiaa oman sukunsa kautta.
HI4 Eurooppalainen ihminen, 2 op
Valtakunnallinen valinnainen opintojakso
Opintojakso keskittyy eurooppalaisen maailmankuvan ja kultturin historialliseen kehitykseen. Opintojakso tarkastelee yhteiskunnallisen ajattelun, aatteiden ja ihmisoikeuksien kehittymistä sekä myyttisiä, uskonnollisia ja tieteellisiä maailmanselityksiä antiikista nykypäivään. Opiskelija perehtyy länsimaiseen kulttuuriperintöön, taiteeseen ja tieteeseen eri aikoina sekä muiden kulttuurien ja Euroopan vuorovaikutukseen historiassa.
HI5 Ruotsin itämaasta Suomeksi, 2 op
Valtakunnallinen valinnainen opintojakso
Opintojakso tarkastelee Suomen kehitystä osana Itämeren alueen historiaa kalliomaalausten ajoista 1800-luvun puoliväliin saakka. Opintojaksolla painotus on toisaalta Suomen alueen kehityksessä osana Ruotsia ja Venäjää, mutta myös tavallisten ihmisten arjen historiassa. Opintojaksolla tutustutaan myös lähiympäristön historiaan ja lähteisiin.
HI6 Maailman kulttuurit kohtaavat, 2 op
Valtakunnallinen valinnainen opintojakso
Opintojaksolla tarkastellaan, millaisia kohtaamisia eri kulttuuripiireillä on ollut läpi historian. Muut lukion historian opintojaksot keskittyvät länsimaiden historiaan, mutta tällä kurssilla painopisteenä ovat muut kulttuurit. Tutuksi tulevat mm. Australian aboriginaalit sekä afroamerikkalaisten historia. Opintojaksolla harjoitellaan myös tutkielman tekoprosessia opettajan johdolla. Opiskelija pääsee siis tutustumaan tarkemmin häntä erityisesti kiinnostavaan kulttuuriin.
HI7 Historiaa kertaava opintojakso, 2 op
Koulukohtainen valinnainen opintojakso
Opintojakson tavoitteena on valmentaa opiskelijaa historian yo-kirjoituksiin. Opintojaksolla harjoitellaan mm. esseen kirjoittamista, historiallisen tiedon kriittistä tarkastelua sekä erilaisten lähteiden tulkintaa ja käyttöä. Käytämme harjoittelussa apuna myös vanhoja yo-kokeita. Opintojakson keskeiset sisällöt muodostuvat HI1-HI6 tärkeimmistä aihesisällöistä sekä ajankohtaisista aiheista, joihin liittyy historiallinen ulottuvuus. Opiskelijoille tarjotaan opintojakson aikana mahdollisuus osallistua historian oppiaineen preliin. Arviointi suoritusmerkinnällä.
Väinö Linnan lukioOpinto-opas 2024-257.8.2024