Järjestyssäännöt ja ohjeet lukion käytänteistä turvaavat hyvinvointimme. Lain mukaan kaikilla on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön. (Lukiolaki 40§.) Toisten ihmisten kiusaaminen ja häirintä on kielletty. Perusajatuksena on, että käyttäydymme kunnioittavasti toisiamme kohtaan.
Nämä säännöt ovat voimassa kouluaikana eli oppilaiden työjärjestyksen mukaisen työpäivän aikana. Järjestyssääntöjä noudatetaan soveltuvin osin myös muissa koulun tilaisuuksissa.
Koulualue ja kouluaika
Lukion alue käsittää koulurakennuksen lisäksi piha-alueen, tekonurmikentän ja ajoneuvojen pysäköintialueet.
Kouluajaksi katsotaan työjärjestyksen mukainen työpäivä koulun alueella sekä se aika, jolloin koulu järjestää opetukseen liittyviä tilaisuuksia koulualueen ulkopuolella. Opiskelija osallistuu koulun yhteisiin tilaisuuksiin.
Päivittäisen työskentelyn eri tilanteet
Koulu on työ- ja opiskelupaikka, jossa jokaiselle annetaan asianmukainen työrauha ja jossa käyttäydytään fiksusti ja asianmukaisesti.
Jos opiskelija havaitsee epäkohtia, vaaratilanteita, kiusaamista tai vahinkoja, hän ilmoittaa niistä välittömästi rehtorille, ryhmänohjaajalle, opettajalle tai muulle koulun henkilökuntaan kuuluvalle.
Oppitunneille ja koulun kaikkiin tilaisuuksiin saavutaan ajoissa; opettajan ei tarvitse ottaa myöhästynyttä opiskelijaa tunnille. Opetus on julkista. Perustellusta syystä voidaan oikeutta päästä seuraamaan opetusta rajoittaa. (Lukiolaki 17§).
Ulkovaatteet jätetään oppituntien, yhteisten tilaisuuksien ja ruokailun ajaksi naulakoihin.
Oppitunnit alkavat ja päättyvät koulun lukujärjestyksessä ilmoitettuina ajankohtina. Päivittäistä työaikaa voidaan järjestää muutenkin, milloin opetettavan aineen tai opetuksessa käytettävän työtavan vuoksi tai muusta erityisestä syystä on tarkoituksenmukaista.
Elektronisten laitteiden, kuten matkapuhelinten ja tietokoneiden, käyttö on sallittua välitunneilla sekä ainoastaan opettajan luvalla opetuskäytössä. Jos laitteen käyttö häiritsee opettajan näkökulmasta opetusta ja oppimista, opiskelijan on laitettava laite niin pyydettäessä pois.
Koetilaisuuksissa matkapuhelimet pidetään lentotilassa tai sammutettuna. Opettaja kerää puhelimet pois kokeen ajaksi.
Ylioppilaskirjoituksiin matkapuhelimia tai muita vastaavia laitteita ei tuoda.
Tietokoneiden asetusten ja käyttöliittymien muuttaminen on kiellettyä.
Vilpillinen toiminta, kuten lunttaus tai suoraan internetistä tai muista lähteistä kopioiminen eli plagiointi omiin suorituksiin (ilman lähdeviitettä) sekä tekoälyn tuottaman tekstin esittäminen omanaan on ehdottomasti kielletty. Vilppi kurssikokeessa ja itsenäisen suoritusten osien sekä tutkielman tai muun opintosuorituksen kopioiminen tai tekeminen tekoälyllä johtaa kyseisen suorituksen hylkäämiseen. Vilpillisen toiminnan toistuessa tai vilpin ollessa suuri seurauksena on koko opintojakson hylkääminen, apulaisrehtorin puhuttelu ja kirjallinen varoitus.
Välituntien aikana opiskelija saa poistua koulun alueelta omalla vastuullaan, kuitenkin niin, ettei aiheuta häiriötä koululle tai ympäristölle. On suositeltavaa, että opiskelijat käyvät koulupäivän mittaan myös ulkona virkistäytymässä.
Koulualue säilytetään siistinä ja viihtyisänä.
Koulun omaisuutta käsitellään huolellisesti. Opiskelija on velvollinen korvaamaan koulun omaisuuden tahallisesti tai tuottamuksellisesti aiheuttamansa vahingon. Aiheutuneesta vahingosta on mahdollisuuksien mukaan viipymättä ilmoitettava rehtorille, opettajalle tai vahtimestarille.
Tapaturmasta ilmoitetaan välittömästi terveydenhoitajalle, opettajalle tai vahtimestarille ja annetaan mahdollisuuksien mukaan ensiapua.
Oppilaitokseen ei saa tuoda eikä työpäivän aikana pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta.
Opettajalla on oikeus ottaa haltuunsa vaarallinen / kielletty esine tai aine ja tarkastaa oppilaan mukana olevat tavarat, oppilaan hallinnassa olevat koulun säilytystilat ja päällisin puolin hänen vaatteensa (45§).
Koulun tiloja ei saa käyttää sellaisen aineiston esillä pitämiseen, joka ei tue koulussa annettavaa kasvatusta. Kaupallista tai yleisiin poliittisiin vaaleihin liittyvää mainosaineistoa ei koulussa saa julkaista eikä levittää ilman rehtorin lupaa.
Koulu ei vastaa koulupäivän aikana rikkoutuneesta tai kadonneesta omaisuudesta.
Koulumatkat
Turvallisen liikenteen vaatimukset pitää kaikissa tilanteissa ottaa huomioon ja yleisiä liikennesääntöjä tulee noudattaa.
Kulkuvälineet, kuten polkupyörät, mopot, moottoripyörät ja autot säilytetään niille osoitetuissa paikoissa koulupäivän ajan.
Työrauhan ylläpitäminen (lukiolaki 41§)
Kouluyhteisön jäsenen tulee asiallisella ja rauhallisella käyttäytymisellään pyrkiä edistämään koulun työrauhaa. Jokaiselle opiskelijalle on taattava oikeus opiskeluun ja opettajalle mahdollisuus häiriöttömään työhön opetustehtävässä. Toisten fyysinen ja henkinen kiusaaminen on kielletty.
Opetusta häiritsevä opiskelija voidaan määrätä poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokkahuoneesta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan tai oppilaitoksen järjestämästä tilaisuudesta. Epäasiallisesta käytöksestä, järjestyssääntöjen rikkomuksista tai muusta vilpillisestä käytöksestä voi seurata puhuttelu, yhteydenotto huoltajiin, kirjallinen varoitus tai jos opiskelija jatkaa em. epäasiallista käyttäytymistä kirjallisen varoituksen saatuaan, hänet voidaan sivistyslautakunnan päätöksellä erottaa oppilaitoksesta määräajaksi, enintään vuodeksi.
Opiskelijan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään kolmen työpäivän ajaksi myös, jos on olemassa vaara, että toisen opiskelijan tai oppilaitoksessa tai muussa opetustilassa työskentelevän henkilön turvallisuus kärsii opiskelijan väkivaltaisen tai uhkaavan käytöksen vuoksi. Jos poistettava opiskelija vastarintaa tekemällä koettaa välttää poistamisen, rehtorilla ja opettajalla on oikeus käyttää sellaisia opiskelijan poistamiseksi tarpeellisia voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina kokonaisuus huomioon ottaen. (41§)
Niissä asioissa, joista ei näissä järjestyssäännöissä erikseen määrätä, noudatetaan voimassa olevaa koululakia sekä muita lukioita koskevia säännöksiä ja määräyksiä.
Tupakointi ja päihteet
Väinö Linnan lukio on päihteetön oppilaitos.
Tupakkatuotteiden (myös sähkötupakan ja nuuskan) käyttö on kielletty koulualueella ja koulun tapahtumissa. Tätä pykälää noudattavat opiskelijat, opettajat sekä muu koulun henkilökunta. Alle 18-vuotiaiden kohdalla myös tupakointivälineiden hallussapito on koulualueella kiellettyä. (Tupakkalaki 1.3.1995, 20.5.2016.) Laki kieltää kaikilta tupakoinnin oppilaitoksen tiloissa, tilaisuuksissa ja piha-alueella.
Huumeiden ja muiden päihteiden käyttö, hallussapito, koulualueelle tuominen ja vaikutuksen alaisena esiintyminen on niin ikään kielletty koko koulualueella ja koulun tapahtumissa. Päihteiden vaikutuksen alaisena oleva henkilö voidaan poistaa koulualueelta. Koulu on velvollinen ilmoittamaan huumausainerikkeistä viranomaisille.
Väinö Linnan lukioOpinto-opas 2024-257.8.2024